Yleisidea
Ravitsemussuositukset ohjaavat ihmisiä kasvipainotteisen ruoan suuntaan sen hyvien terveysvaikutusten takia. KoKaRu on ravintoainerikasta, maukasta ja mahdollisimman vähän prosessoitua kasviperäistä ruokaa. Se tekee hyvää koko kehollesi. Saat runsaasti kuituja, antioksidantteja ja terveellistä kasviperäistä proteiinia. Tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa tulee siitä luonnostaan vähän ja kolesterolia ei ollenkaan. Kokokasvisruoka edistää terveyttä ja samalla tyhjät kalorit jäävät pois.
Kasvisruokavalioon siirtymisen tuomat terveysedut pienenevät tai voivat jopa puuttua, jos sisällyttää ruokavalioonsa paljon sokeria, suolaa, valkoista jauhoa tai riisiä, prosessoituja teollisia tuotteita, virvoitusjuomia tai alkoholia. Mehuissa ja öljyissä ei puolestaan ole kuitua, ja niiden energiatiheys on suuri. Muun muassa näistä syistä on päädytty seuraavaan määritelmään:
Kokokasvisruokavalio määritellään ruokavalioksi, joka koostuu pääasiassa kokojyväviljoista, palkokasveista, vihanneksista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä samalla kun se välttää tai minimoi eläinperäiset ja pitkälle prosessoidut ruoat mukaan lukien lisätyt rasvat.
Käytännön suuntaviivoja: noin puolet ateriasta olisi hyvä koostua hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja kasviksista. Päivätasolla niitä kannattaa syödä jopa 9-10 annosta tai enemmänkin – eli maha täyteen. Toinen puoli olisi hyvä muodostaa viljoista ja palkokasveista, ja muistaa pähkinät ja siemenet tärkeinä hyvien rasvojen lähteenä. Yksilöllisesti ruoan määrä ja keskinäiset suhteet voivat vaihdella esimerkiksi mieltymysten tai energian kulutuksen mukaan. Monipuolisuus turvaa eri ravintoaineiden riittävän saannin. Lisäravinteena on tarpeen käyttää B12- ja D-vitamiinia. Myös jodi on syytä huomioida: sitä saa jodioidusta suolasta ja merilevästä. Jos näiden käyttö on vähäistä, myös se kannattaa ottaa lisäravinteena.
Tiedemaailmassa puhutaan paljon kokokasvisruoan hyvistä vaikutuksista. Niiden tärkeyttä painotetaan ravitsemussuosituksissa ympäri maailman. Järkevästi vähärasvainen kokokasvisruokavalio on arvioitu jopa parhaaksi ihmisen terveyden kannalta. Englannin kielisessä maailmassa tästä käytetään ilmaisua ”whole food plant-based diet” (WFPBD) tai ”whole-food plant-predominant eating pattern”.
Toivottavasti löydät tältä sivustolta mieluisia, terveellisiä kasvisruokareseptejä, sekä ajatuksia mahdollisiksi ensimmäisiksi askeliksi!