Yleisidea

Ravitsemussuositukset ohjaavat ihmisiä kasvisvoittoisen ravinnon suuntaan sen hyvien terveysvaikutusten takia. Olemme koonneet tänne terveellisiä kasvisruokareseptejä.

KoKaRu on ravintoainerikasta, maukasta ja mahdollisimman vähän prosessoitua kasviperäistä ruokaa. Se tekee hyvää koko kehollesi. Saat runsaasti kuituja, antioksidantteja ja terveellistä kasviperäistä proteiinia. Tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa tulee siitä luonnostaan vähän ja kolesterolia ei ollenkaan. Kokokasvisruoka edistää terveyttä ja samalla tyhjät kalorit jäävät pois.

Puolet ateriasta olisi hyvä koostua hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja kasviksista, ja niitä kannattaisi syödä jopa 10 annosta tai enemmän päivässä eli maha täyteen. Toinen puoli olisi hyvä muodostaa viljoista, palkokasveista, pähkinöistä ja siemenistä. Lisäravinteena on tarpeen käyttää B12- ja D-vitamiinia. Myös jodi on syytä huomioida: sitä saa jodioidusta suolasta ja merilevästä. Jos näiden käyttö on vähäistä, myös se kannattaa ottaa lisäravinteena.

Kasvisruokavalio ei ole kuitenkaan terveellinen, jos siihen sisältyy paljon sokeria, valkoista jauhoa tai riisiä, suolaa, öljyä, kaloripitoisia juomia, prosessoituja teollisia tuotteita tai alkoholia. Kokokasvisruokavaliossa nämä ovat poissa tai minimissä.

Tiedemaailmassa puhutaan paljon kokokasvisruoan hyvistä vaikutuksista, ja se onkin tullut osaksi monia ravitsemussuosituksia ympäri maailman. Englannin kielessä käytetään ilmaisua ”whole food plant-based diet” (WFPBD).