Muita ohjeita

Hiilihydraateissa on eroja

Hiilihydraatit ovat terveellisiä, jos ne ovat korkeintaan kevyesti prosessoituja ja kokojyvämuodossa, kuten esimerkiksi puurossa tai kokojyväleivässä. Jos hiilihydraatti prosessoidaan muuttamalla hedelmä mehuksi tai kokojyvävilja valkoiseksi jauhoksi, se ei ole enää terveellinen. Kokokasvisruokavaliossa kokojyväviljat sekä prosessoimattomat hedelmät ja marjat ovat erittäin tärkeässä roolissa.

Mitä KoKaRu ei sisällä

Kokokasvisruokavaliota noudatettaessa pyritään välttämään eläinperäistä ja kaikkea pitkälle prosessoitua ravintoa.

Jos koostaa ruokavalionsa tasapainoisesti KoKaRun periaatteiden mukaisesti ja huolehtii parin ravintolisän nauttimisesta, ei tarvitse syödä lihaa, kanaa, kananmunaa, kalaa eikä maitotaloustuotteita.

Kokokasvisruokavalioon eivät myöskään kuulu pitkälle prosessoidut vegaaniset tuotteet, kuten ranskanperunat, perunalastut, limonadit, mehut, makeiset, sokeri ja alkoholi. Myös valkoinen vehnäjauho ja kasviöljyt ovat pitkälle prosessoituja tuotteita, joten nekin pyritään pitämään minimissä.

Esimerkkejä prosessoinnista: Omena on terveellistä, mutta omenamehussa on iso määrä kaloreita kuiduttomassa muodossa, mikä ei ole hyvä asia. Keitetyt perunat ovat terveellisiä, mutta öljyssä ja suolassa marinoidut perunalastut eivät ole. Täysjyväleipä on terveellistä, mutta valkoisesta vehnästä ja sokerista leivottu pulla ei ole.

Ilmavaivat

Siirryttäessä kokokasvisruokavalioon aluksi erityisesti pavut voivat aiheuttaa ilmavaivoja, mutta yleensä suolisto tottuu niihin muutaman viikon sisällä. Ruisleipä ja koisokasvit (peruna, tomaatti, paprika, munakoiso) saattavat aiheuttaa joillekin ilmavaivoja. Joskus suolistokaasujen muodostumista voi vähentää se, että ei juo nesteitä ruokailujen yhteydessä, välttää aterioiden välillä napostelua ja nauttii hedelmät ja vihannekset eri aterioilla.

Osa saattaa hyötyä siitä, että syö hiivaleivän sijasta rieskoja, koska niiden leivonnassa ei käytetä hiivaa, ja että pitää oluthiivahiutaleet minimissä.

Lopuksi – vai uuden aluksi?

Ruoka ja ravinto on positiivinen juttu, ja saamme nauttia siitä. Makuaistimme tottuu uusiin makuihin parissa viikossa.

Ei tarvitse stressata yksittäisiä poikkeamisia. Jo pienet tai kohtalaiset muutokset KoKaRua kohti ovat hyödyksi terveydelle ja myös planeetalle. Voi esimerkiksi pyrkiä asteittain lisäämään hedelmien, marjojen ja vihannesten annosta kohti 10/vuorokausi sekä pyrkiä vähentämään sellaista, minkä tietää epäterveelliseksi.

Jos terveydellisiä ongelmia on jo ehtinyt kehittyä, kannattaa kokeilla täyttä esim. yhden kuukauden mittaista KoKaRu-jaksoa voidakseen nähdä, miten kokokasvisruoka vaikuttaa vointiin. Päätöksen jatkosta voi tehdä kokeilun jälkeen. Monet huomaavat 1–3 kuukauden aikana niin mukavia muutoksia että eivät enää halua palata entiseen.

Muutoksia lääkitykseen

Jos on käytössä lääkityksiä, kannattaa kertoa ruokavaliomuutoksista lääkärilleen ja pyytää tarvittaessa neuvoja lääkityksen vähentämisen suhteen. Tämä on tärkeää erityisesti verenpaine- ja diabeteslääkkeiden suhteen, koska KoKaRu voi laskea verenpaine- ja verensokeriarvoja jo alle viikossa. Jos potilas sitoutuu ruokavaliohoitoon, lääkitystä voidaan usein vähentää tai se voidaan mahdollisesti jopa lopettaa. Yleensä kolesteroliarvotkin laskevat lyhyessä ajassa huomattavasti, jos pitää myös runsaasti rasvaa sisältävien kasviperäisten ruokien (pähkinät, oliivit ja avokado) osuuden kohtuullisena kokokasvisruokavaliolla ollessaan.

Veren hyytymiseen vaikuttava Marevan-lääkitys on erityistapaus: On tärkeää kertoa hoitavalle taholle heti alussa siitä, että on muuttamassa ruokavaliota lisäämällä kasvisruoan määrää. Hoidosta vastaava taho haluaa yleensä tihentää INR-arvon seurantaväliä muutosvaiheen ajaksi. Kun uusi ruokavalio vakiintuu, myös INR-arvo tasaantuu. Niin sanottujen suorien verenohennuslääkkeiden – apiksabaani (Eliquis®), dabigatraani (Pradaxa®), edoksabaani (Lixiana®) ja rivaroksabaani (Xarelto®) – tehoa ei tarvitse tarkistaa säännöllisillä laboratoriokokeilla.