Muita ohjeita

Hiilihydraateissa on eroja

Hiilihydraatit ovat terveellisiä, jos ne ovat korkeintaan kevyesti prosessoituja ja kokojyvämuodossa, kuten esimerkiksi puuro tai kokojyväleipä. Jos hiilihydraatti prosessoidaan muuttamalla hedelmä mehuksi tai kokojyvävilja valkoiseksi jauhoksi, niin se ei ole enää terveellinen. KoKaRussa kokojyväviljat sekä prosessoimattomat hedelmät ja marjat ovat erittäin tärkeässä roolissa.

Mitä KoKaRu ei sisällä?

KoKaRussa pyritään välttämään eläinperäistä ja kaikkea pitkälle prosessoitua ravinto.

Jos koostaa ruokavalionsa tasapainoisesti KoKaRun periaatteiden mukaisesti ja huolehtii parista ravintolisästä, ei tarvitse syödä lihaa, kanaa, kananmunaa, kalaa eikä maitotaloustuotteita.

KoKaRussa ei myöskään suosita pitkälle prosessoituja kasviperäisiä tuotteita, vaikka ne vegaanisia olisivatkin, kuten ranskanperunat, perunalastut, limonadit, mehut, makeiset, sokeri, valkoiset jauhot ja alkoholi. Myös öljy on pitkälle prosessoitu tuote ja pidetään minimissä.

Esimerkkejä prosessoinnista: Omena on terveellistä, mutta omenamehussa on iso määrä kaloreita kuiduttomassa muodossa, mikä ei ole hyvä asia. Keitetyt perunat ovat terveellisiä, mutta öljyssä ja suolassa marinoidut perunalastut eivät ole. Täysjyväleipä on terveellistä, mutta valkoisesta vehnästä ja sokerista leivottu pulla ei ole.

Ilmavaivat

Kun siirtyy KoKaRuun, niin aluksi erityisesti pavut voivat aiheuttaa ilmavaivoja, mutta yleensä suolisto tottuu niihin muutaman viikon sisällä. Ruisleipä ja koisokasvit (peruna, tomaatti, paprika, munakoiso) saattavat tehdä joillekin ilmavaivoja. Joskus suolistokaasujen muodostumista voi vähentää se, että ei juo nesteitä ruokailujen yhteydessä, välttää aterioiden välillä napostelua ja nauttii hedelmät ja vihannekset eri aterioilla.

Osa saattaa hyötyä siitä, että syö hiivaleivän sijasta rieskoja, koska niiden leivonnassa ei käytetä hiivaa ja pitää myös oluthiivahiutaleet minimissä.

Lopuksi – vai uuden aluksi?

Ruoka ja ravinto on positiivinen juttu ja saamme nauttia siitä. Makuaistimme tottuu uusiin makuihin parissa viikossa.

Ei tarvitse stressata yksittäisistä poikkeamista. Jo pienet tai kohtalaiset muutokset KoKaRua kohti ovat hyödyksi terveydelle ja planeetalle. Voi esimerkiksi pyrkiä asteittain lisäämään hedelmien, marjojen ja vihannesten annosta kohti 10 / vuorokausi sekä pyrkiä vähentämään jostakin sellaisesta, minkä tietää epäterveelliseksi.

Jos terveyteen on jo ehtinyt kehittyä ongelmia, kannattaa kokeilla täyttä esim. yhden kuukauden mittaista KoKaRu -jaksoa, jotta ehtii huomata, miten se vaikuttaa vointiin. Päätöksen jatkosta voi tehdä vaikka kuukauden kokeilun jälkeen. Useat huomaavat niin mukavia muutoksia kuukauden aikana, että eivät enää halua palata entiseen.

Muutoksia lääkitykseen

Jos käytössä lääkityksiä, kannattaa kertoa ruokavaliomuutoksista lääkärilleen ja pyydä tarvittaessa neuvoja lääkityksen vähentämisen suhteen. Tämä on tärkeää erityisesti verenpaine- ja diabeteslääkkeiden suhteen, koska KoKaRu voi laskea verenpaine- ja verensokeriarvoja jo alle viikossa. Sitten lääkitystä vähennetään tai mahdollisesti jopa lopetetaan, jos sitoutuu ruokavaliohoitoon. Yleensä kolesteroliarvotkin laskevat tehokkaasti, jos pitää myös runsaasti rasvaa sisältävien kasviperäisten ruokien (pähkinät, oliivit ja avokado) osuuden maltillisena KoKaRulla ollessaan.

Veren hyytymiseen vaikuttava Marevan-lääkitys on erityistapaus; on tärkeää, että kerroo hoitavalle taholle heti alussa siitä, että on muutamassa ruokavaliota lisäämällä kasvisruuan määrää. Hoidosta vastaava taho haluaa yleensä tihentää INR-arvon seurantaväliä muutosvaiheen ajaksi. Kun uusi ruokavalio vakiintuu, niin myös INR -arvo tasaantuu. Muut uudemmat verenohennuslääkkeet eivät aiheuta seurantatarvetta.