Yleisidea

 

Kokokasvisruokavaliossa on kyse terveellisesti koostetusta kasvisruokavaliosta. Kokaru on suomenkielinen kirjainlyhenne sanasta kokokasvisruokavalio tai kokokasvisruoka, asiayhteyden mukaan. Etuliite ”koko” ei siis välttämättä tarkoita sitä, että syödään vain ja ainoastaan kasviksia, vaan ruokailutapaa, jossa syödään enimmäkseen prosessoimatonta tai vähän prosessoitua kasviperäistä ruokaa.

Kokokasvisruokavalio on määritelty ruokavalioksi, joka koostuu pääasiassa kokojyväviljoista, palkokasveista, vihanneksista, hedelmistä, marjoista, pähkinöistä ja siemenistä ja jossa vältetään eläinperäisiä ja pitkälle prosessoituja ruokia tai minimoidaan niiden käyttö, mukaan lukien lisätyt rasvat. Juurekset ja syötäväksi kelpaavat sienet kuuluvat suositeltujen ruokien joukkoon.

Ravitsemussuosituksissa korostuu kasvipainotteisuus, ja ne rohkaisevat lisäämään edellä mainittujen kasvikunnan tuotteiden käyttöä. Kasvisruokavalioiden hyödyt ovat yleisesti tunnettuja. Nämä terveysedut ovat kuitenkin vähäisempiä tai niitä ei välttämättä ilmene lainkaan, jos sisällyttää ruokavalioonsa paljon sokeria, suolaa, valkoista jauhoa/riisiä/pastaa, prosessoituja teollisia tuotteita, virvoitusjuomia tai alkoholia.

Kokokasvisruokavalion koostaminen tasapainoisesti vaatii muiden kasvisruokavalioiden tapaan etenkin alussa jonkun verran huolellisuutta. Huomiota tulee kiinnittää välttämättömien rasvahappojen, B12-vitamiinin sekä energian riittävään saantiin. Kokojyväviljojen ja palkokasvien päivittäinen käyttö tuo elimistöön kaikki tarpeelliset aminohapot, kun syö energiatarvettaan vastaavasti. Ruokavalion monipuolisuus on tärkeää, ja ruoan maukkaudesta tai värikkyydestä ei ole tarpeen tinkiä.

Kokokasvisruoka on ravintoainerikasta, ja sen luontainen energiatiheys on pieni, joten annokset saavat olla suuria ja itsensä saa syödä kylläiseksi. Kokarussa kovan rasvan määrä jää vähäiseksi. Kasviperäinen ravinto ei sisällä lainkaan kolesterolia. Prosessoidun ruoan osuutta vähennettäessä myös suolan saanti vähenee. Hyvät suolistobakteerit tuottavat kasviksista saatavan kuidun vaikutuksesta lyhytketjuisia rasvahappoja, jotka vaikuttavat elimistössä monella tapaa suotuisasti. Kokokasvisruoka edistää terveyttä.

Englanninkielisessä maailmassa kokarusta käytetään ilmaisua ”whole food plant-based diet” (WFPBD) tai ”whole-food plant-predominant eating pattern”. Järkevästi vähärasvainen kokokasvisruokavalio on arvioitu jopa parhaaksi ruokavalioksi ihmisen terveyden kannalta.

Toivottavasti löydät tältä sivustolta mieluisia terveellisiä kasvisruokareseptejä sekä tukea ja ajatuksia mahdollisiin seuraaviin askeliin kohti terveyttä parhaiten edistävää ruokavaliota. Nuo askeleet voi ottaa iloisesti, pilke silmäkulmassa.