AINEKSET

½ l vettä (lämmintä, ei kiehuvaa)
1 rkl psylliumjauhetta
1 tl himalajansuolaa
noin 1 l valmista puuroa tai kypsäksi keitettyä täysjyväriisiä tai juuresraastetta
noin 10–15 dl täysjyväspelttijauhoa tai täysjyvävehnäjauhoa tai muuta jauhoa
(gluteenitonta jauhoa huomattavasti vähemmän) + jauhoa kaulimiseen

VALMISTUS

Lämmitä vesi kattilassa. Kaada kulhoon ja sekoita joukkoon suola ja psylliumjauhe. Anna turvota hetken. Sekoita joukkoon puuro (esim. ohra-, riisi-, kaura-, hirssi- tai tattaripuuro) ja jauhoa sen verran, että taikinasta tulee kimmoisa mutta kuitenkin pehmeä. Kauli osa taikinasta jauhoa apuna käyttäen leivinpaperin päällä ja vedä se sitten leivinpaperin kanssa pöydältä uunipellille. Painele taikinamuotilla ja pistele haarukalla. Paista 270 asteessa 5–15 minuuttia (sen mukaan, minkälainen uuni on), kunnes ovat vähän ruskettuneet. Peitä paistetut rieskat pyyhkeellä, jos haluat niistä pehmeitä.

Juuresraasteena käy hyvin esim. raaka porkkanaraaste tai kesäkurpitsaraaste tai keitettyä punajuurta raasteena jne. Jos käytät rieskan tekoon keitettyä riisiä, leivo taikinasta käsin pieniä rieskasia – kuin sämpylöitä mutta littanoita. Ota taikinaa kulhosta lusikalla ja laita jauhon päälle pöydälle. Pyörittele taikina-annosta jauhossa ja sen jälkeen käsissä, ensin palloksi ja sitten painele se litteämmäksi. Paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.